81. Which one of the following has been developed as a Supercomputer Project by the Bhabha Atomic Research
    Centre (BARC)? [UPPCS (Pre) 2004]
    (a) Param Padam
    (b) Flosalver Mark
    (c) Chips
    (d) Anupam
Ans: (d)
82. The memory of a computer is usually expressed in kilobyte or megabyte; one byte is basically composed of :
    (a) 8 binary digits
    (b) 2 binary digits
    (c) 8 decimal digits
    (d) 2 decimal digits
Ans: (a)
83. A popular wind owing Environment, windows - 3 issued in :
    (a) 1985
    (b) 2000
    (c) 1995
    (d) 1990
Ans: (b)
84. The computer: [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]
    1) is a capable system in which data are stored up
    2) is capable in performing excellent analysis of the data
    3) is able to have the secrecy of something
    4) is affected sometimes by the viruses
    Select the correct answer from the following:
    (a) 1 & 2
    (b) 2 & 3
    (c) 1, 2 & 4
    (d) All of these
Ans: (d)
85. In an arrangement of computerization there is a need of : [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]
    1) a great willpower to perform
    2) an associated financial resource
    3) a trained manpower
    4) an ultramodern installed configuration
    Select the correct answer from the following:
    (a) 1 & 2
    (b) 2 & 3
    (c) 1, 2 & 3
    (d) All of these
Ans: (d)
86. The working function of an assembler is: [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]
    (a) to transform BASIC language into a mechanical language
    (b) to transform a high level language into a mechanical language
    (c) to transform an assembly language into a mechanical language
    (d) to transform an assembly language into a high level language
Ans: (c)
87. The supercomputer Deep Blue and Blue Gene are developed and fabricated by :
    (a) IBM Co. USA
    (b) Combridge University, UK
    (c) BARC, Mumbai
    (d) None of these
Ans: (a)
88. The main component of the fifth generation computer is:
    (a) Integrated circuit (IC)
    (b) Largely Integrated Circuit (LIC)
    (c) Optical fibre
    (d) None of these
Ans: (c)
89. The abbreviation of ENIAC is:
    (a) Electronic Numerical Integrator And Calculator
                                                         700