(c) both of these
    (d) None of these
Ans: (c)
21. Size of virtual memory depends on : [MPPCS (Pre) 2011]
    (a) Address lines
    (b) Data base
    (c) Disc space
    (d) All of these
Ans: (a)
22. The digital computer operates on the principle of:
    (a) calculation
    (b) measurement
    (c) electricfication
    (d) logical
Ans: (a)
23. The fastest printer in the computer is :
    (a) Laser printer
    (b) Jet printer
    (c) Thermal printer
    (d) Dazy wheel printer
Ans: (a)
24. Super computers are different from other computers in respect to :
    (a) extremely high cost
    (b) airconditioning problem
    (c) simplification capacity and large memory storage
    (d) multipurpose use
Ans: (c)
25. The system used in the modern digital computer is called:
    (a) binary digital system
    (b) decimal digital system
    (c) analogue calculation system
    (d) none of these
Ans: (a)
26. Which one of the following is the scientific language of the computer?
    (a) BASIC
    (b) COBOL
    (c) FORTRAN
    (d) PASCAL
Ans: (c)
27. The computer language FORTRAN is frequently used in the area of:
    (a) business
    (b) graphics
    (c) science
    (d) commerce
Ans: (c)
28. The computer language COBOL is useful for:
    (a) the business work
    (b) the graphics work
    (c) the scientific work
    (d) None of these
Ans: (a)
29. The computer language which is specially used in the commercial activities is-
    (a) FORTRAN
    (b) BASIC
    (c) COBOL
    (d) PASCAL
Ans: (c)
30. The first computer language developed for the program is:
    (a) FORTRAN
    (b) PASCAL
    (c) COBOL
                                                           694