MULTIPLE CHOICE QUESTIONS AND ANSWERS : SET – 1
1.  Who is called the father of computer?
    (a) Herman Holerith
    (b) Charles Babbage
    (c) Wales Pascle
    (d) Wan Newmaan
Ans: (b)
2. The most outstanding contribution in the development of computer is given to-
    (a) Herman Holerith
    (b) Charles Babbage
    (c) Wales Pascle
    (d) Wan Newmaan
Ans: (d)
3. The most outstanding contribution in the development of the blue print of the first digital computer goes to :
    (a) Herman Holerith
    (b) Charles Babbage
    (c) Wales Pascle
    (d) William Buros
Ans: (b)
4. The first modern computer was invented in:
    (a) 1946
    (b) 1950
    (c) 1960
    (d) 1965
Ans: (a)
5. What is the full form of e-mail? [MPPCS (Pre) 2011]
    (a) Electronic mail
    (b) Electromagnetic mail
    (c) Electric mail
    (d) None of these
Ans: (a)
6. The written material (recorded in the chip), which is required for the operation of computer like employed program,
    direction and other computer related activities is called:
    (a) Software
    (b) Hardware
    (c) Network
    (d) Firmware
Ans: (a)
7. The controlling unit of the computer is called:
    (a) Printer
    (b) Keyboard
    (c) CPU
    (d) Hard disc
Ans: (c)
8. The brain of the computer is called:
    (a) Memory
    (b) Keyboard
    (c) CPU
    (d) Hard disc
Ans: (c)
9. What can be sent through video mail?
    (a) Graphics
    (b) Video clips
    (c) Video messages
    (d) All of these
Ans: (d)
10. The computer hardware which can store a very large amount of data is called:
    (a) Disc
                                                            692