Ans: (c)
72. Planet Saturn is : [MPPCS (Pre) 2011]
    (a) Cooler than Pluto
    (b) Cooler than Neptune
    (c) Hotter than Neptune
    (d) Hotter than Jupiter
Ans: (c)
73. What is the distance of the earth from the Sun? [MPPCS (Pre) 2011]
    (a) 107.7 million km
    (b) 142.7 million km
    (c) 146.6 million km
    (d) 149.6 million km
Ans: (d)
74. The stratosphere is said to be ideal for flying jet aircraft because: [JPSC (Pre) 2011]
    (a) this layer is rich in ozone which reduces fuel consumption
    (b) the temperature is constant and ideal for aircraft engine efficiency
    (c) this layer is out of the firing range of anti-aircraft guns
    (d) of the absence of the clouds and other weather phenomena
Ans: (d)
75. A celestial body which revolves round a planet just as a planet revolves round the Sun is called as:
    (a) Satellite
    (b) Moon
    (c) Asteroid
    (d) Greater Planet
Ans: (a)
76. A celestial body which revolves round the Sun and receives heat and light from it is called as:
    (a) Orion
    (b) Planet
    (c) Satellite
    (d) Moon
Ans: (b)
77. Sun revolves around galaxy once in every 250 million years, this length of time is called as:
    (a) Mean Solar Year
    (b) Sidereal Year
    (c) Cosmic or Galactic Year
    (d) Leap Year
Ans: (c)
78. Sun-rays reaches earth in (approximately)
    (a) 8 seconds
    (b) 6 minutes
    (c) 4.3 seconds
    (d) 8 minutes
Ans: (d)
79. What is the direction of rotation of the earth on its axis?
    (a) East to West
    (b) West to East
    (c) South to North
    (d) North to South
Ans: (b)
80. When the earth is at its maximum distance from the Sun it is said to be in _____.
    (a) Perigee
                                                              676