(c) Invented the first radio telescope
    (d) None of the above
Ans: (a)
8.  Who had propounded the planetary laws?
    (a) Newton
    (b) Galilio
    (c) Kepler
    (d) Coupernicus
Ans: (c)
9. Which one of the following elements occurs most plentifully in our universe?
    (a) hydrogen
    (b) helium
    (c) oxygen
    (d) nitrogen
Ans: (d)
10. According to which theory, at the beginning of the universe, the whole matter of the universe was looking like a
    fire ball?
    (a) Big Bang Theory
    (b) Steady State Theory
    (c) Pulsating Theory
    (d) None of the above
Ans: (a)
11. Who among the following proposed Big-Bang theory?
    (a) Georges LeMaitre
    (b) George Gamow Gammow
    (c) Fred Hoyle
    (d) Both (a) and (b)
Ans: (d)
12. Which of the galaxies contains our solar system?
    (a) Andromeda Galaxy
    (b) The Milky Way Galaxy
    (c) Triangulum Galaxy
    (d) Sculptor Galaxy
Ans: (b)
13. Which of the following device is used to measure the diameters of stars and our galaxy (milky way)?
    (a) photometer
    (b) interferometer
    (c) barometer
    (d) hydrometer
Ans: (b)
14. Which is the nearest star to Earth?
    (a) Altair
    (b) Proxima Centauri
    (c) Sun
    (d) Rigel
Ans: (c)
                                                        666