(b) Animals who are not ferocious
      (c) Animals whose body temperature remains constant
      (d) Animals whose body temperature varies according to the temperature of atmosphere
Ans: (d)
356. Who was the inventor of blood groups?
      (a) Landstinear
      (b) Livine
      (c) Vinear
      (d) Leeuwenhock
Ans: (a)
357. The antigen is a substance which: [IAS (Pre) 1997]
      (a) decreases the body temperature
      (b) destroyes the harmful bacteria
      (c) promotes the formation of antibody
      (d) uses to protect from the poison
Ans: (c)
358. Who detected Rh factor?
      (a) Leeuwenhock
      (b) Vinear
      (c) Landstenear
      (d) Landstenear & Vinear
Ans: (d)
359. Sickle-cellanaemia is a disease caused due to the abnormality in [NDA, 2012]
      (a) White blood cells
      (b) Red blood cells
      (c) Thrombocytes
      (d) Blood plasma composition
Ans: (b)
360. The blood group AB is called universal recipient because: [IAS (Pre) 1995]
      (a) antibody is found in the blood
      (b) antibody is not found in the blood
      (c) blood lacks antigen
      (d) blood lacks both antibody and antigen
Ans: (c)
361. Carbohydrate are stored in plants and animals in the form of [NDA, 2012]
      (a) cellulose and glucose respectively
      (b) starch and glycogen respectively
      (c) starch and glucose respectively
      (d) cellulose and glycogen respectively
Ans: (a)
362. Which one among the following statements regarding heart sounds is correct? [NDA, 2011]
      (a) Heart sounds are caused by the internal blood flow inside the heart
      (b) Heart sounds are caused by the external blood flow outside the heart
      (c) Heart sounds are caused by opening and closing of heart valves
      (d) Normal sounds are called "murmurs"
Ans: (c)
363. The seeds can most suitably preserved in :
      (a) cold and dry condition
      (b) cold and wet condition
      (c) hot and dry condition
      (d) hot and wet condition
Ans: (a)
364. If the blood group of a man and a woman are AB and B respectively then which one of the following blood group is
     not possible in their offsprings ? [IAS 1997]
      (a) AB
      (b) B
      (c) A
      (d) O
Ans: (d)
365. If the blood group of a father and a mother are A and 0 respectively then which one of the following blood group is
     not possible in their children? [IAS (Pre) 1994]
                                                          565