(a) Potato
      (b) Brinjal
      (c) Sugarcane
      (d) Bt cotton
      (e) None of these
Ans: (d)
500. Under the immunisation programme"s Govt. of India is providing vaccination to prevent some vaccine-preventable
     diseases. Which of the following is NOT one of them?
      (a) Tuberculosis
      (b) Diphtheria
      (c) Tetanus
      (d) Plague
      (e) Measles
Ans: (d)
501. Which of the following is a vector-borne disease for which a special programme has been launched by the Govt. of
     India?
      (a) Polio
      (b) HIV / AIDS
      (c) Malaria
      (d) Cancer
      (e) None of these
Ans: (c)
502. Bird nu is a disease which affects and spreads through
      (a) Cattle
      (b) Sheep
      (c) Prawn
      (d) Silkworm
      (e) Poultry
Ans: (e)
503. Which of the following terms is used in Botany?
      (a) Recession
      (b) Dumping
      (c) Barter System
      (d) Cartel
      (e) Biennial
Ans: (e)
504. Which of the following diseases is considered as completely eradicated from India, as no case of the same has
     been reported in last one year?
      (a) Polio
      (b) Tuberculosis
      (c) Cancer
      (d) Swine flu
      (e) Asthma
Ans: (a)
505. Which of the following is NOT a viral disease?
      (a) Chicken-pox
      (b) Influenza
      (c) Epilepsy
      (d) Measles
      (e) Rabies
Ans: (c)
506. Which of the following is a good and rich source of vitamin "C"?
      (a) Milk
      (b) Radish
      (c) Mango
      (d) Lemon Juice
      (e) Banana
Ans: (d)
507. "Athlete"s Foot" is a disease caused by
      (a) Bacteria
      (b) Fungus
                                                            518