Ans: (c)
490. Saffron is the dried ________ of the saffron plant.
      (a) fruit
      (b) aril
      (c) stigmas and tops of styles
      (d) tender leaves and sprouts
Ans: (c)
491. Vitamin D is manufactured in a healthy human being by the action of _______ on the skin and absorbed in the
     blood stream.
      (a) ozone
      (b) radium
      (c) moonlight
      (d) sunlight
Ans: (d)
492. The principal reason why it is better to have two eyes than one is that
      (a) by having two eyes, one can distinguish colours more easily
      (b) by having two eyes, one can easily see in the dark and dim light
      (c) this gives the man a type of vision known as mosaic vision
      (d) this enhances depth perception in the humans
Ans: (d)
493. Which of the following characteristics separates man from all other primates?
      (a) Exhibition of curiosity
      (b) Degenerate sense of smell
      (c) Opposability thumb
      (d) Projecting chin
Ans: (c)
494. Lactose and Rennin, the enzymes required to digest milk, disappear in the human body by the age of _______
     years.
      (a) 2
      (b) 3
      (c) 5
      (d) 8
Ans: (a)
495. The term "Fauna" means
      (a) plant kingdom
      (b) animal kingdom
      (c) neither
      (d) Both
Ans: (b)
496. Which of the following diseases is not caused by a virus?
      (a) Cancer
      (b) Rabies
      (c) AlDS
      (d) Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
      (e) Influenza
Ans: (a)
497. Which of the following diseases is caused by the deficiency of iron in human body?
      (a) Anaemia
      (b) Scurvy
      (c) Dermatosis
      (d) Beri-Beri
      (e) None of these
Ans: (a)
498. Which of the following is a disease of brain?
      (a) SARS
      (b) AlDS
      (c) Diabetes
      (d) Alzheimer"s
      (e) None of these
Ans: (d)
499. India"s first transgenic crop was
                                                           517