Ans: (d)
480. Excess carbohydrates and insufficient proteins in dally diet will lead to
      (a) Kwashiorkor
      (b) Night blindness
      (c) Pernicious anaemia
      (d) Loss of hair
Ans: (a)
481. Coagulation of blood in vessels is prevented during normal circulation by
      (a) heparin
      (b) prothrombin
      (c) plasmogen
      (d) thromboplastin
Ans: (a)
482. If a father has blood group A and the mother has blood group 0, which one of the blood groups may be found in
     their progeny?
      (a) A
      (b) AB
      (c) O
      (d) Both (a) and (c)
Ans: (d)
483. The endocrine glands secrete
      (a) bile
      (b) harmones
      (c) sweat
      (d) genes
Ans: (b)
484. Which of these is most consistently observed in Vitamin B12 deficiency?
      (a) Pigmentation of skin
      (b) Red, sore tongue with capillary atrophy
      (c) Megaloblastic anemia
      (d) Absence of tendon reflexes
Ans: (c)
485. Which element in chillies causes burning sensations?
      (a) Capsaicin
      (b) Cyanogen
      (c) Ammonia
      (d) Capsicum
Ans: (a)
486. Which one of the following is not an essential micronutrient for plants?
      (a) Boron
      (b) Zinc
      (c) Sodium
      (d) Copper
Ans: (c)
487. A person with a blood group ____ is considered to be an universal donor.
      (a) A Positive
      (b) AB Positive
      (c) AB Negative
      (d) O Positive
Ans: (d)
488. It is possible to produce seedless tomato fruits by
      (a) applying trace elements in tomato fields
      (b) spraying mineral solution on plants
      (c) spraying harmones on flowers
      (d) applying fertilizers containing radioactive elements
Ans: (c)
489. ‘Late Blight" is a disease that affects the _______ crop.
      (a) coconut
      (b) cashew
      (c) potato
      (d) pepper
                                                            516