441. A plant cell is distinguishable from an animal cell by the presence of
      (a) nucleus
      (b) cell wall
      (c) chloroplasts
      (d) cell membrane
Ans: (b)
442. Which among the following is a communicable disease?
      (a) Beri Beri
      (b) Diabetes
      (c) Leucoderma
      (d) Dysentery
Ans: (d)
443. The pigment which is responsible for blood clotting is
      (a) Fibrinogen
      (b) Haemoglobin
      (c) Glucose
      (d) Blood cells
Ans: (a)
444. Which one of the following seeds can benefit a patient of diabetes mellitus by normalising his blood sugar level?
      (a) Coriander seeds
      (b) Fenugreek seeds
      (c) Cumin seeds
      (d) Mustard seeds
Ans: (b)
445. A child goes on vomiting profusely and develops symptoms of diarrhoea. Chances are that in the child"s blood
     serum there is a drop In
      (a) calcium
      (b) iron
      (c) sodium
      (d) phosphorus
Ans: (c)
446. Excess of amino-acids are broken down to form urea in the
      (a) Liver
      (b) Kidney
      (c) Spleen
      (d) Rectum
Ans: (a)
447. A few infections like sore throat, whooping cough and tuberculosis are carried through the respiratory system.
     Which among the following is caused by bacteria while passing through the respiratory tract?
      (a) diphtheria
      (b) dysentery
      (c) jaundice
      (d) typhoid
Ans: (a)
448. Sadabahar, a common weed, is the raw material that provides the source of medicines used In the treatment of
      (a) gout
      (b) blood cancer
      (c) coronary heart disease
      (d) polio
Ans: (c)
449. Insects that make a clicking sound are
      (a) crickets
      (b) beetles
      (c) flies
      (d) silver fish
Ans: (b)
450. Which among the following is the best source of proteins?
      (a) apples
      (b) butter
      (c) beans
      (d) fish
                                                             512