Ans: (c)
421. The grey matter of the brain is so coloured because of the concentration of
      (a) nerve cells
      (b) a pigment
      (c) nerve fibres
      (d) melanin
Ans: (a)
422. Which one of the endocrine glands disappears after puberty?
      (a) Thyroid
      (b) Thymus
      (c) Adrenals
      (d) Pituitary
Ans: (b)
423. During dehydration, the human body is usually lost by the human body is
      (a) sugar
      (b) sodium chloride
      (c) potassium chloride
      (d) iodine
Ans: (b)
424. Fat present below the skin surface in our body acts as a barrier against
      (a) loss of heat from the body
      (b) loss of essential body fluids
      (c) loss of salts from the body
      (d) entry of harmful micro-organisms from the environment
Ans: (a)
425. Biologists have so far known, found and identified a large number of species in the plant and animal kingdom. In
     terms of numbers, the largest found and identified so far is from among the
      (a) fungi
      (b) plants
      (c) insects
      (d) bacteria
Ans: (c)
426. The artificial kidney operates on the principle of
      (a) dialysis
      (b) diffusion
      (c) osmosis
      (d) active transport
Ans: (a)
427. Which among the following diseases is not caused by viral infection?
      (a) pneumonia
      (b) small pox
      (c) mumps
      (d) active transport
Ans: (a)
428. Haemoglobin is dissolved in the plasma of
      (a) frog
      (b) fish
      (c) man
      (d) earthworm
Ans: (d)
429. A biopsy is performed on a patient generally to detect which one of the following?
      (a) Cancer
      (b) Tuberculosis
      (c) Appendicitis
      (d) Renal failure
Ans: (a)
430. For which of the following is insulin treatment given?
      (a) Cancer
      (b) Diabetes
      (c) Asthma
      (d) Typhoid
                                                            510