(a) virus
     (b) bacteria
     (c) fungus
     (d) animal
Ans: (a)
320. Sleeping sickness in man is caused by the organism
     (a) plasmodium
     (b) entamoeba
     (c) giardia
     (d) trypanosome
Ans: (d)
321. The insect vector for the disease Leishmaniasis is
     (a) Tsetse fly
     (b) Culex
     (c) Phlebotomus
     (d) Anopheles
Ans: (c)
322. Turner"s syndrome is a disease caused by
     (a) bacteria
     (b) virus
     (c) fungus
     (d) chromosomal imbalance
Ans: (d)
323. Pneumonia is ,a bacterial disease caused by the type of bacteria called
     (a) Bacilli
     (b) Cocci
     (c) Sprilli
     (d) Vibrio
Ans: (b)
324. Plague is caused by
      (a) Bacteria
      (b) Virus
      (c) Fungus
      (d) Fleas
Ans: (a)
325. Cretinism is due to the disorder of the glands
      (a) Thymus
      (b) Parathyroid
      (c) Thyroid
      (d) Adrenal
Ans: (c)
326. Diabetes is a disease which is
      (a) contagious
      (b) non-communicable
      (c) communicable
      (d) epidemic
Ans: (b)
327. Haemophilia is a hereditary disease carried by
      (a) females and expressed by females
      (b) females and expressed by males
      (c) males and expressed by females
      (d) males and expressed by males
Ans: (b)
328. The organ that produces antibodies in our body is
      (a) pancreas
      (b) salivary gland
      (c) liver
      (d) gonads
Ans: (c)
329. The natural defence of our body against foreign germs is formed by
      (a) red corpuscles
                                                         500