309. Whooping cough is caused by
     (a) Salmonella
     (b) Bacillus pertussis
     (c) Variola
     (d) Vibriona
Ans: (b)
310. Measles and influenza are caused by
     (a) virus
     (b) bacteria
     (c) insects
     (d) nematodes
Ans: (a)
311. Damage to hearing is caused by sounds which exceed
     (a) 70 decibels
     (b) 80 decibels
     (c) 100 decibels
     (d) 120 decibels
Ans: (d)
312. Cancer cells are more easily damaged by radiation than normal cells because they are
     (a) different in structure
     (b) non-dividing
     (c) starved of nutrition
     (d) undergoing rapid division
Ans: (d)
313. Scurvy is a disease caused by the deficiency of vitamin.
     (a) A
     (b) B
     (c) C
     (d) D
Ans: (c)
314. Vitamin D is known as anti-rachitic vitamin because it cures the deficiency disease called
     (a) Rickets
     (b) Beriberi
     (c) Xerophthalmia
     (d) Sterility
Ans: (a)
315. Which one is called anti-haemorrhagic vitamin?
     (a) A
     (b) C
     (c) E
     (d) K
Ans: (d)
316. Malaria is transmitted from one person to another by
     (a) bad air
     (b) flies
     (c) anopheles mosquito
     (d) culex mosquito
Ans: (c)
317. Typhoid is a disease caused by
     (a) virus
     (b) bactena
     (c) fungus
     (d) animal
Ans: (b)
318. Tuberculosis is caused by
     (a) tobacco
     (b) tubers
     (c) bacteria
     (d) virus
Ans: (c)
319. Jaundice is caused by a/an
                                                           499