(c) bigger leaves
     (d) no growth at all
Ans: (b)
269. Best growth of plants is attained if they are supplied with
     (a) low carbohydrate and high nitrogen
     (b) high carbohydrate and low nitrogen
     (c) high carbohydrate and moderate nitrogen
     (d) equal carbohydrate and nitrogen
Ans: (c)
270. When a movement of a plant organ is stimulated by contact with an object, it is termed
     (a) heliotropism
     (b) geotropism
     (c) haptotropism
     (d) gardening
Ans: (c)
271. The closing and opening of the leaves of Mimosa pudica (Touch me not) plant is due to _______ movement.
     (a) chemonastic
     (b) seismonastic
     (c) thermonastic
     (d) photonastic
Ans: (b)
272. Hypogeal germination is found in
     (a) castor
     (b) onion
     (c) bean
     (d) bengal gram
Ans: (d)
273. Vivipary is defined as germination
     (a) during storage
     (b) within the fruit
     (c) with cotyledons coming out of soil
     (d) with cotyledons remaining inside the soil
Ans: (b)
274. The plant that is dispersed with the help of water is
     (a) mango
     (b) coconut
     (c) teak
     (d) paddy
Ans: (b)
275. Insect pollination is known as
     (a) Hydrophily
     (b) Ornithophily
     (c) Anemophily
     (d) Entomophily
Ans: (d)
276. The "father of genetics" is
     (a) Mendel
     (b) Morgan
     (c) Darwin
     (d) Muller
Ans: (a)
277. Chromosome theory of inheritance was propounded by
     (a) Sutton and Boveri
     (b) Mendel
     (c) Muller
     (d) Beadle and Tatum
Ans: (a)
278. In a gamete there will be
     (a) one pair of sex chromosomes
     (b) only one sex chromosome
     (c) no sex chromosome
                                                            495