(d) Testasterone
Ans: (a)
218. Somato Tropic Hormone is concerned with
     (a) Body growth
     (b) Metamorphosis
     (c) Digestion
     (d) Reproduction
Ans: (a)
219. The hormone which is Popularly called as stress hormone is
     (a) Epinephrine
     (b) Cortisone
     (c) Thyroxine
     (d) Insulin
Ans: (a)
220. Hormones are carried from their place of production by
     (a) Ducts
     (b) Blood
     (c) Lymph
     (d) Mucus
Ans: (b)
221. In case of a heart attack a hormone is injected as an emergency measure. Which one is it?
     (a) Thyroxine
     (b) Vasopressin
     (c) Heparin
     (d) Insulin
Ans: (c)
222. Injection of insulin causes
     (a) increase in glucose in blood
     (b) decrease in glucose in blood
     (c) increase in blood pressure
     (d) decrease in blood pressure
Ans: (b)
223. Diabetes is caused by
     (a) fall in insulin level
     (b) increase in insulin level
     (c) eating too much sugar
     (d) decrease in glucose
Ans: (a)
224. Haemophllia is a genetic disorder which leads to
     (a) decrease in haemoglobin level
     (b) rheumatic heart disease
     (c) increase in haemoglobin level
     (d) non-clothing of blood
Ans: (d)
225. Phenylketonuria is an example of an inborn error of metabolism. Thins "error" refers to
     (a) hormonal overproduction
     (b) atrophy of endocrine glands
     (c) inherited lack of an enzyme
     (d) nondisjuction of chromosomes
Ans: (c)
226. Development without fertilization is called
     (a) parthenogenesis
     (b) asexual reproduction
     (c) sporulation
     (d) budding
Ans: (a)
227. The larva of the housefly is called
     (a) maggot
     (b) caterpillar
     (c) grub
     (d) wriggler
                                                           490