(c) William Harvey
      (d) Darwin
Ans: (c)
161. The grouping o( blood is based on substances called
      (a) antibodies
      (b) antigens
      (c) antitoxin
      (d) enzymes
Ans: (b)
162. Valve a are present inside
      (a) Arteries
      (b) Capillaries
      (c) Veins
      (d) Lymph vessels
Ans: (c)
163. Match the following:
     List-1                            List-2
     (Scientists)                      (Achievements)
     A. Areber and Smith               1. Developed transgenic plants with Agrobac-terium T-DNA
     B. Feldman                        2. Discovered endonu-cleases
     C. Mullis                         3. Discovered reverse transcriptase
     D. Temin and Baltimore            4. Discovered polymerase chain reaction
     Codes:
          A          B        C        D
     (a) 2           1        4        3
     (b) 1           2        4        3
     (c) 2           1        3        4
     (d) 1           2        3        4
Ans: (a)
164. The cellular and molecular control o( programmed cell death is known as
      (a) Apoptosis
      (b) Ageing
      (c) Degeneration
      (d) Necrosis
Ans: (a)
165. The valve between the right auricle and right ventricle is called
      (a) Tricuspid
      (b) Bicuspid
      (c) Monocuspid
      (d) Semilunar
Ans: (a)
166. The wall of the heart is made of programmed cell death is known as
      (a) voluntary muscles
      (b) involuntary muscles
      (c) cardiac muscles
      (d) skeletal muscles
Ans: (c)
167. "Metastasis" is the process by which
      (a) cells divide rapidly under the influence of drugs
      (b) cancer cells spread through the blood or lymphatic system to other sites or organs
      (c) the chromosomes in cell nuclei are attached to the spindle before moving to the anaphase poles
      (d) cance cells are successfully inhibited to divide any futhere
Ans: (b)
168. Blood pressure is measured by
      (a) Auxanometer
      (b) Stethoscope
      (c) Sphygmomanometer
      (d) Kaleidoscope
Ans: (c)
169. Match the following:
          List-I                                           List-2
                                                            484