(c) increase in blood pressure
      (d) decrease in blood pressure
Ans: (b)
142. One of the following is called a feminine hormone. Which one is it?
      (a) Oestrogen
      (b) Testosterone
      (c) Pituitrin
      (d) Thyroxine
Ans: (a)
143. The disease Goitre is caused in persons who do not have in their diet sufficient
      (a) calcium
      (b) sodium
      (c) iodine
      (d) iron
Ans: (c)
144. One of the following is often called the master gland. Which one is it?
      (a) Thymus
      (b) Islets of Langerhans
      (c) Pituitary
      (d) Thyroid
Ans: (c)
145. The hormones are carried to target organs through the
      (a) blood
      (b) lymph
      (c) water
      (d) corpuscles
Ans: (a)
146. The metallic part in haemoglobin is
      (a) Copper
      (b) Molybdenum
      (c) Nickel
      (d) Iron
Ans: (d)
147. The specific gravity of blood
      (a) lower than water
      (b) higher than water
      (c) same as water
      (d) many times that of water
Ans: (b)
148. Blood is
      (a) acidic
      (b) alkaline
      (c) neutral
      (d) like a buffer
Ans: (b)
149. The buffer substance in blood is
      (a) Calcium carbonate
      (b) Carbon dioxide
      (c) Sodium bicarbonate
      (d) Ammonia
Ans: (c)
150. Eosinophil’s are stained by
      (a) alkaline dyes
      (b) acidic dyes
      (c) neutral dyes
      (d) vital stains
Ans: (b)
151. Loss of blood is
      (a) clotting
      (b) receding
      (c) healing
                                                            482