(b) bluish
      (c) greenish
      (d) colourless
Ans: (d)
132. The thrombocytes are associated with
      (a) blood coagulation
      (b) transport of respiratory gases
      (c) removal of nitrogenous wastes
      (d) All the above
Ans: (a)
133. The blood without corpuscles is called
      (a) bile
      (b) lymph
      (c) plasma
      (d) blood
Ans: (c)
134. What is an antigen?
      (a) Toxic substance
      (b) A kind of protein
      (c) Blood platelets
      (d) Blood corpuscles
Ans: (b)
135. Blood plasma from which fibrinogen is removed is known as
      (a) serum
      (b) blood concentrate
      (c) lymph
      (d) antibody component
Ans: (a)
136. Lymphocytes are manufactured by
      (a) bone marrow
      (b) spleen
      (c) liver
      (d) lymph nodes
Ans: (b)
137. Maintenance of pregnancy is under the control of
      (a) follicular stimulating hormone
      (b) growth hormone
      (c) estrogen
      (d) progesterone
Ans: (d)
138. Hormones are carried from their place of production by
      (a) ducts
      (b) blood
      (c) lymph
      (d) muscus
Ans: (b)
139. Which one of the following is both an exocrine and an endocrine gland?
      (a) Gastric glands
      (b) Pancreas
      (c) Salivary glands
      (d) Liver
Ans: (b)
140. In case of a heart attack a hormone is injected as an emergency measure. Which one is it?
      (a) Thyroxine
      (b) Adrenaline
      (c) Heparin
      (d) Insulin
Ans: (b)
141. Injection of insulin causes
      (a) increase in glucose in blood
      (b) decrease in glucose in blood
                                                           481