111. The universal recipient belongs to blood group
   (a) A
   (b) B
   (c) AB
   (d) O
Ans: (c)
112. Rh+ blood is due to genes which are
   (a) dominant
   (b) recessive
   (c) codominant
   (d) neutral
Ans: (a)
113. The grouping of blood is based on substances called
      (a) antibodies
      (b) antigens
      (c) antitoxin
      (d) enzymes
Ans: (b)
114. Compared to the veins, the walls of arteries are
      (a) thicker
      (b) thinner
      (c) similar
      (d) very much thinner
Ans: (a)
115. Valves are present inside
      (a) arteries
      (b) capillaries
      (c) veins
      (d) aorta
Ans: (c)
116. Vessels proceeding to the heart are
      (a) veins
      (b) arteries
      (c) capillaries
      (d) lymph ducts
Ans: (a)
117. Vessels leaving the heart are
      (a) veins
      (b) arteries
      (c) capillaries
      (d) lymph ducts
Ans: (b)
118. Pulse rate is measured in the wrist by observing the jerks of blood In the
      (a) veins
      (b) capillaries
      (c) arteries
      (d) nerves
Ans: (c)
119. Blood clot Inside blood vessels is prevented by
      (a) heparin
      (b) fibrinogen
      (c) thrombin
      (d) prothrombin
Ans: (a)
120. In one minute normally the heart beats
      (a) 60 times
      (b) 80 times
      (c) 100 times
      (d) 72 times
Ans: (d)
121. The normal systolic blood pressure is
                                                           479