Ans: (c)
101. The enzyme that is necessary to bring about clotting of blood is
   (a) peptidase
   (b) amylase
   (c) lipase
   (d) thrombokinase
Ans: (d)
102. Blood clotting requires vitamin
   (a) A
   (b) B
   (c) C
   (d) K
Ans: (d)
103. Riboflavin is otherwise known as
   (a) vitamin B-complex
   (b) vitamin B2
   (c) vitamin A
   (d) vitamin E
Ans: (b)
104. What are the symptoms of "Pellagra"?
   (a) Colour blindness
   (b) Rickets
   (c) Patches of skin
   (d) Soft bones
Ans: (c)
105. What are the symptoms of retinal deficiency?
   (a) Dry skin
   (b) Rough skin
   (c) Night blindness
   (d) Sensitiveness to light and ulcers
Ans: (c)
106. Malnutrition is due to
   (a) undernourishment
   (b) want of balanced diet
   (c) overfeeding
   (d) All the above
Ans: (a)
107. The hormone secreted when one is frightened or excited
   (a) pituitrin
   (b) thyroxine
   (c) adrenaline
   (d) parathormone
Ans: (c)
108. Which hormone is secreted when there is a rise in the blood glucose level?
   (a) Glucagon
   (b) Insulin
   (c) Nor-adrenaline
   (d) Thyroxine
Ans: (b)
109. The amount of blood in a normal man is about
   (a) 5.0 litres
   (b) 2.5 litres
   (c) 3.8 litres
   (d) 4.7 litres
Ans: (a)
110. The universal donor belongs to blood group
   (a) A
   (b) B
   (c) AB
   (d) O
Ans: (d)
                                                          478