(d) E
Ans: (b)
91. The diseases that are caused by lack of vitamins are called
   (a) deficiency diseases
   (b) communicable diseases
   (c) epidemics
   (d) tropical diseases
Ans: (a)
92. "Kwashiorkor" is caused by deficiency of
   (a) carbohydrates
   (b) proteins
   (c) fats
   (d) vitamins
Ans: (b)
93. Synthesis of nutrients by green plants is called
   (a) photo-oxidation
   (b) photo-respiration
   (c) photo-synthesis
   (d) photo-periodism
Ans: (c)
94. The insects do not have blood pigments because
   (a) there is no blood
   (b) blood does not have a respiratory function
   (c) tissues have pigments
   (d) pigments are elsewhere
Ans: (b)
95. The metallic part of haemoglobin is
   (a) copper
   (b) molybdenum
   (c) nickel
   (d) iron
Ans: (d)
96. The specific gravity of blood is
   (a) lower than water
   (b) higher than water
   (c) same as water
   (d) many times that of water
Ans: (b)
97. Blood is
   (a) acidic
   (b) alkaline
   (c) neutral
   (d) like a buffer
Ans: (b)
98. The white blood corpuscles the body" because they are popularly called "soldiers of
   (a) march at a regular pace
   (b) appear uniform
   (c) defend the body
   (d) are disciplined
Ans: (c)
99. Loss of blood is minimized due to blood
   (a) clotting
   (b) receding
   (c) healing
   (d) drying up
Ans: (a)
100. The disease in which blood clotting does not take place is known as
   (a) xerophthalmia
   (b) haemopoiesis
   (c) haemophilia
   (d) haemoerythrin
                                                          477