(b) heterotrophs
   (c) saprotrophs
   (d) auxotrophs
Ans: (a)
71. 1 gm of carbohydrate gives energy which is about
   (a) 3 k cal
   (b) 2 k cal
   (c) 4.2 k cal
   (d) 8.1 k cal
Ans: (c)
72. Carbohydrates are mainly needed for
   (a) growth
   (b) immunity
   (c) repair
   (d) energy
Ans: (d)
73. The ultimate substances to which the carbohydrates are degraded are
   (a) amino acid
   (b) glycerol
   (c) glucose
   (d) maltose
Ans: (c)
74. Food substances are substances by
   (a) hormones
   (b) enzymes
   (c) vitamins
   (d) zymogens
Ans: (b)
75. Most of the enzymes are
   (a) proteins
   (b) lipids
   (c) acids
   (d) alkalis
Ans: (a)
76. Enzymes are produced by
   (a) endocrine glands
   (b) exocrine glands
   (c) liver
   (d) spleen
Ans: (b)
77. Biocatalysts are
   (a) hormones
   (b) vitamins
   (c) enzymes
   (d) pheromones
Ans: (c)
78. At the end of a reaction enzymes are
   (a) left as they are
   (b) reduced
   (c) increased
   (d) neutralised
Ans: (a)
79. Digestion of proteins starts in the
   (a) mouth
   (b) stomach
   (c) duodenum
   (d) intestine
Ans: (b)
80. Man has ____ pairs of salivary glands.
   (a) 3
   (b) 4
                                                       475