(a) Aves
   (b) Reptilia
   (c) Mammalia
   (d) Amphibia
Ans: (b)
61. Warm-bloodedness
   (a) means, animals living in warm climates
   (b) means, the warming up of blood as the temperature increases during day time
   (c) is characterised by constant body temperature
   (d) is shown by reptiles
Ans: (c)
62. The dinosaurs (terrible lizards) became very successful during
   (a) Palaeozoic era
   (b) Mesozoic era
   (c) Cenozoic era
   (d) Archaeozoic era
Ans: (b)
63. From the end of the Triassic to the cretaceous period the earth was ruled by
   (a) eurypterids
   (b) cotylosaurs
   (c) dinosaurs
   (d) mammals
Ans: (c)
64. The mode of nutrition in which particulate food is devoured is
   (a) holozoic
   (b) holophytic
   (c) saprophytic
   (d) parasitic
Ans: (a)
65. Green plants synthesise carbohydrates by the
   (a) holozoic method
   (b) holophytic method
   (c) saprophytic method
   (d) parasitic method
Ans: (b)
66. Organisms that feed on the excreta of other organisms are called
   (a) autotrophs
   (b) heterotrophs
   (c) coprophagous
   (d) saprotrophs
Ans: (c)
67. Animals that feed only on dead flesh are
   (a) herbivorous
   (b) carnivorous
   (c) omnivorous
   (d) carrion-eaters
Ans: (d)
68. Organisms that depend only on raw plant products are said to be
   (a) herbivorous
   (b) vegetarian
   (c) carnivorous
   (d) omnivorous
Ans: (a)
69. Herbivores are
   (a) primary consumers
   (b) secondary consumers
   (c) tertiary consumers
   (d) decomposers
Ans: (a)
70. Organisms which synthesise their own food are called
   (a) autotrophs
                                                          474