40. Prions are composed largely of
   (a) DNA
   (b) proteins
   (c) RNA
   (d) None of these
Ans: (b)
41. The following disease is prevented by triple-antigen immunization
   (a) Diphtheria
   (b) Tuberculosis
   (c) Smallpox
   (d) Mumps
Ans: (a)
42. One of the following disease cannot be prevented by the DPT (triple-antigen) immunization of children.
   (a) Tetanus
   (b) Tuberculosis
   (c) Whooping cough
   (d) Diphtheria
Ans: (b)
43. Bordetella pertussis causes
   (a) tetanus
   (b) diphtheria
   (c) whooping cough
   (d) rabies
Ans: (c)
44. The dreaded virus which, on reaching the central nervous system, produces spasms of the muscles of the throat
    and the cheat while swallowing, and is sure to kill the patient is
   (a) Poliomyelitis virus
   (b) AIDS virus
   (c) Smallpox virus
   (d) Rabies virus
Ans: (d)
45. HIV causes
   (a) cancer
   (b) hepatitis
   (c) AIDS
   (d) Herpes
Ans: (c)
46. Cancer is induced by certain viruses called
   (a) poxviruses
   (b) adenoviruses
   (c) oncogenic viruses
   (d) herpesviruses
Ans: (c)
47. The pathogenic organisms of an infected person are destroyed by the action of
   (a) erythrocytes
   (b) leucocytes
   (c) blood platelets
   (d) all of these
Ans: (b)
48. Tse-Tse fly is the vector for
   (a) malarial parasite
   (b) try peorosoma
   (c) piroplasm
   (d) microfilaria
Ans: (b)
49. Athlete"s Coot is the common name for the fungal disease
   (a) Tinea pedis
   (b) Tinea cruris
   (c) Tinea corporis
   (d) Tinea capitis
Ans: (a)
                                                           472