(b) eugenics
    (c) epigenesist
    (d) epistasis
Ans: (b)
17. The cell theory of Schleiden and Schwann states that
    (a) cells reproduce by mitosis or meiosis
    (b) all cells have nuclei
    (c) cells are basic units of plants and animals
    (d) cells arise only from pre-existing cells
Ans: (c)
18. In movable joints the tips of the bones are covered with
    (a) hyaline cartilage
    (b) calcified cartilage
    (c) elastic cartilage
    (d) fibrous cartilage
Ans: (a)
19. The protoplasm of a child is exactly the same as that of its
    (a) mother
    (b) father
    (c) grandfather
    (d) identical twin
Ans: (d)
20. DNA is found
    (a) only in cytoplasm
    (b) only in nucleus
    (c) in both cytoplasm and nucleus
    (d) in hybrid form only
Ans: (c)
21. The theory that all animals and plants are made up of cells and they could arise only from pre-existing cells was
    propounded by
    (a) Robert Hooke
    (b) Matthias Schleiden and Theodore Schwann
    (c) Purkinije
    (d) Leuwenhoek
Ans: (b)
22. The first person to observe the bacteria, protozoa and spermatozoa under the microscope was
    (a) Theodore Schwann
    (b) Matthias Schleidon
    (c) Robert Hooke
    (d) Leuwenhoek
Ans: (d)
23. Who first observed the plasma membrane?
    (a) William Seifriz
    (b) Schwann
    (c) Palade
    (d) None of the above
Ans: (a)
                                                          469