(d) butane
Ans: (a)
180. The large source of methane in India is :
         (a) the field of paddy
         (b) the field of wheat
         (c) the field of sugarcane
         (d) the garden of the fruits
Ans: (a)
181. Almost all explosion occurs in the mines by: [IAS (Pre) 2000]
         (a) the mixture of nitrogen with oxygen
         (b) the mixture of acetylene with oxygen
         (c) the mixture of air with methane
         (d) the mixture of CO2 with ethane
Ans: (c)
182. The main components of the LPG are :
         (a) methane, ethane and hexane
         (b) methane, ethane and nonane
         (c) methane, propane and butane
         (d) ethane, butane and hexane
Ans: (c)
183. Which of the following chemical substance is mixed up in the LPG for the safety point of view so that during
         leakage it can be easily detected
         (a) Glycol
         (b) Glyceral
         (c) Mercapton
         (d) Alcohol
Ans: (c)
184. The refrigerant freon is :
         (a) calcium fluoride
         (b) a type of flusper
         (c) hydro fluoric acid
         (d) dichloro difluro methane
Ans: (d)
185. Which of the following gas is used in the cigarette lighter: [RRB ASM/GG 2005]
         (a) butane
         (b) methane
         (c) propane
         (d) redon
Ans: (b)
186. The plastic obtained from the polymerisation of ethylene is :
         (a) Teflon
         (b) Bakelite
         (c) Nylone
         (d) Poly ethylene
Ans: (d)
187. The poisoness gas emerged through the reaction of ethylene and sulphur monochloride is :
         (a) lewsite
         (b) mustard gas
         (c) chloropicrin
         (d) serin
Ans: (b)
188. During First World War which of the following gas was used as a chemical weapon? [IAS (Pre) 1997]
         (a) carbon monoxide
         (b) hydrogen cynide
         (c) mustard gas
         (d) burning vapour
Ans: (c)
189. Which of the following gas is produced through pouring (passing) the water on calcium carbide? [RRB ASM/GG
         2005]
         (a) methane
                                                            347