(c) octane number
         (d) mass density
Ans: (c)
170. The spmerty wax is extracted from the: [CDS 2010]
         (a) palm leaves
         (b) roofs of honey
         (c) petroleum
         (d) whale
Ans: (d)
171. The vaseline is extracted from the: [SSC Mat 2000]
         (a) plant gum
         (b) coaltar
         (c) pem wax
         (d) petroleum
Ans: (d)
172. The paraffin is a bye-product of the:
         (a) petroleum refining
         (b) resources of the agricultural residues
         (c) honey culturing industry
         (d) leather industry
Ans: (a)
173. The shape of the methane molecule is :
         (a) angular
         (b) coplanar
         (c) linear
         (d) tetrahedral
Ans: (d)
174. The gas produces through the reaction of aluminium carbide and water is:
         (a) methane
         (b) ethane
         (c) "ethylene
         (d) acetylene
Ans: (a)
175. The gas which is also known as Marsh Gas is :
         (a) methane
         (b) ethane
         (c) ethylene
         (d) acetylene
Ans: (a)
176. The gas releases through the septic tank is: [CDS 1999]
         (a) methane
         (b) ammonia
         (c) hydrogen
         (d) nitrogen
Ans: (a)
177. The main component of Gober Gas is :
         (a) chlorine
         (b) hydrogen
         (c) ethylene
         (d) methane
Ans: (d)
178. The main component of natural Gas is :
         (a) methane
         (b) ethane
         (c) butane
         (d) hydrogen
Ans: (a)
179. The main component of Bio Gas is:
         (a) methane
         (b) ethane
         (c) propane
                                                        346