(d) Berthlot
Ans: (a)
150. The fristly synthesized organic compound in the laboratory is :
         (a) formic acid
         (b) acetic acid
         (c) urea
         (d) methane
Ans: (c)
151. The four valencies of carbon atom are directed around the tetrahedral edges and carbon is confined at the centre
         in the organic compounds, this idea was firstly conceived by :
         (a) J. J. Thomson
         (b) Albert Einsten
         (c) Michael Faraday
         (d) Level & Wanthoff
Ans: (d)
152. The most abundantly found organic compound in the nature is:
         (a) glucose
         (b) fructose
         (c) sucrose
         (d) cellulose
Ans: (d)
153. The process through which camphor is purified:
         (a) sublimation
         (b) distillation
         (c) chromatography
         (d) vacuum distillation
Ans: (a)
154. Which of the following substance is used in the form of solder in the soldering process? [IAS [Pre)2006]
         (a) Aluminium and Iron
         (b) Lead and Tin
         (c) Aluminium and Lead
         (d) Iron and Tin
Ans: (b)
155. The difference appears in the molecular formula of every adjacent homologous member of series:
         (a) CH2
         (b) CH4
         (c) C2H4
         (d) C2H6
Ans: (a)
156. Which of the following is obtained by the fractional distillation of the wood:
         (a) acetic acid
         (b) sulphuric acid
         (c) pyrolegneous acid
         (d) formic acid
Ans: (c)
157. The organic compounds whose molecular formula are same but structural formula are different, are called:
         (a) isotopes
         (b) isobars
         (c) homologous
         (d) allotropes
Ans: (c)
158. The normal butane and iso butane are: [CDS 2002]
         (a) optical isomer
         (b) chain isomer
         (c) positional isomer
         (d) functional isomer
Ans: (b)
159. The petrol which is used in the motor vehicles is basically the mixture of
         (a) alcohols
         (b) carbohydrates
         (c) hydrocarbons
                                                           344