(b) Copper
         (c) Gold
         (d) Lead
Ans: (c)
110. Which of the following metal is found to be as a liquid at ordinary temperature: [BPSC2001]
         (a) Lead
         (b) Mercury
         (c) Nickel
         (d) Tin
Ans: (b)
111. The chemical substances frequently used in the fluorescent tube are: [CSIR2004]
         (a) sodium oxide and argon
         (b) sodium vapour and neon
         (c) mercury vapour and argan
         (d) mercury oxide and argon
Ans: (c)
112. Which one of the following metal is used in the accumulator cell?
         (a) copper
         (b) lead
         (c) aluminium
         (d) zinc
Ans: (b)
113. Which of the following metal is the hardest one?
         (a) Gold
         (b) Iron
         (c) Platinum
         (d) Lead
Ans: (c)
114. The gas originating in paddy field is : [UPPCS (Pre)2006]
         (a) ethane
         (b) methane
         (c) nitrogen
         (d) All of these
Ans: (b)
115. Which one of the following is the heaviest metal? [44 th BPSC (Pre) 2001]
         (a) Copper
         (b) Uranium
         (c) Aluminium
         (d) Silver
Ans: (b)
116. The colours of the fire crackers are extracted from the elements of the salt of : [IAS (Pre) 2004]
         (a) Zn and S
         (b) K and Hg
         (c) Sr and Ba
         (d) Cr and Ni
Ans: (c)
117. The density of the water in maximum at :
         (a) 100°C
         (b) + 4°C
         (c) 0°C
         (d) - 4°C
Ans: (b)
118. The boiling and freezing point of water on mixing an edible salt:
         (a) increases
         (b) decreases
         (c) firstly increases and then decreases
         (d) firstly decreases and then increases
Ans: (c)
119. The permanent hardness of water appears due to: [40th BPSC (Pre) 1995]
         (a) carbonates of calcium and magnesium
         (b) bicarbonates of calcium and magnesium
                                                           340