264. The principle involved in dialysis, a treatment administered to patients with affected kidneys is
     (a) Cataphoresis
     (b) Osmosis
     (c) Dehydration
     (d) Diffusion
Ans: (b)
265. In the mouth, starch is converted into ______ by the action of saliva.
     (a) sucrose
     (b) glucose
     (c) fructose
     (d) mannose
Ans: (d)
266. Which of the following cannot be used for the preparation of soap?
     (a) oleic acid
     (b) acetic acid
     (c) palmitic acid
     (d) stearic acid
Ans: (b)
267. Which of the following is not a food material?
     (a) silicate
     (b) protein
     (c) fat
     (d) carbohydrate
Ans: (a)
268. Annealing of glass is carried out by
     (a) rapid cooling
     (b) rapid heating
     (c) slow cooling
     (d) slow heating
Ans: (c)
269. Even as early as 3000 BC glass was known to the
     (a) Europeans
     (b) Egyptians
     (c) Asians
     (d) Americans
Ans: (b)
270. Annealing of glass is done in
     (a) a cupel
     (b) a long narrow chamber
     (c) an open furnace
     (d) a closed furnace
Ans: (b)
271. The science which deals with the chemistry of life processes is known as
     (a) electrochemistry
     (b) physical chemistry
     (c) biochemistry
     (d) tinctorial chemistry
Ans: (c)
                                                            324