MULTIPLE CHOICE QUESTIONS AND ANSWERS : SET – 1
1.  Which of the following is a mixture?
    (a) Baking soda
    (b) Milk
    (c) Chloroform
    (d) Copper wire
Ans: (b)
2. A mixture of naphthalene and sand is separated by
    (a) evaporation
    (b) using a magnet
    (c) sublimation
    (d) sedimentation
Ans: (c)
3. The kinetic energy of gas molecules
    (a) is unaffected by temperature variations
    (b) decreases with increase of temperature
    (c) increases with decrease of temperature
    (d) increases with increase of temperature
Ans: (d)
4. The number of neutrons in the nucleus of an atom of mass A and atomic number Z is given by
    (a) A - Z
    (b) A + Z
    (c) Z
    (d) A
Ans: (a)
5. The scientist associated with the discovery of the nucleus was
    (a) Rutherford
    (b) Moseley
    (c) Niels Bohr
    (d) J.J. Thomson
Ans: (a)
6. Washing soda is
    (a) sodium hydroxide
    (b) sodium carbonate
    (c) sodium bicarbonate
    (d) potassium chloride
Ans: (b)
7. According to the modern Periodic Law, the properties of elements are periodic functions of their
    (a) valency
    (b) atomic mass
    (c) number of neutrons
    (d) atomic number
Ans: (d)
8. The non-metal which has a shining appearance is
    (a) sulphur
    (b) phosphorus
    (c) iodine
    (d) bromine
Ans: (c)
9. Which is the "odd man" in the following?
    (a) brass
    (b) common salt
    (c) cane sugar
    (d) water
Ans: (a)
10. Which of the following is called "the King of Chemicals?
    (a) Nitric acid
    (b) Hydrochloric acid
    (c) Silver nitrate
                                                          291